Rutina zilnica si reguli generale

Aceasta perioada a fost o provocare pentru noi asa cum probabil a fost pentru toata lumea. A trebuit sa ne reinventam zilnic si sa ne redescoperim, cu bune si cu rele. Mi-am dat seama ca niciodata nu am stat atat de mult impreuna, iar acest lucru nu poate sa fie decat benefic.

Ca sa mai schimb lucrurile si sa nu se obisnuiasca copilul cu o rutina pe care sa o contreze zilnic, astazi am pus la cale un nou plan. As zice un plan de razboi. Mi-am luat o foaie si un pix si am pus pe hartie toate provocarile pe care le am cu Maya (7 ani). Cel mai tare ma enervez cand gasesc chiuveta plina de pasta de dinti uscata……..muuuuulta pasta de dinti. In repetate randuri am rugat-o sa o stearga insa nici vorba. Apoi tonul si volumul vocii. Volumul e destul de ridicat. Trebuie sa o conving cumva sa-l lase mai incet. Mai sunt si provocarile legate de scoala. Asa ca mi-am pus ultimii neuroni activi la treaba si am conceput un plan de bataie care sper sa functioneze pana pe 12 iunie.

Cand am avut toate aceste informatii centralizate am conceput niste cartonase pe care sa le pun strategic prin casa. Am conceput niste reguli pentru baie, reguli generale pentru in casa si pentru atunci cand mergem afara si un program zilnic. Cartonasele facute de mine sunt pentru copiii care stiu sa citeasca insa totul poate sa fie adaptat si pentru cei mai mici punand imagini in locul textului. As vrea sa mentionez faptul ca am dat o nota pozitiva acestor reguli. Nu am vrut sa simta totul ca fiind o obligatie. O persoana foarte draga Mayei, care este si psiholog, mi-a recomandat sa folosesc persoana I singular ca sa isi insuseasca totul mai usor. Dupa ce am conceput totul si am aranjat in pagina am chemat-o si am discutat despre ce era scris acolo. Tot impreuna am stabilit si o consecinta – in cazul in care, la sfarsitul zilei, nu a respectat regulile urmeaza sa i se restrictioneze accesul la televizor intr-unul din intervalele stabilite in program (in urmatoarea zi).

Nu vreau sa ma laud insa au iesit super dragute. Sunt pline de culoare si acest lucru te duce cu gandul la ceva pozitiv. Nu avem imprimanta insa avem una care printeaza poze asa ca am improvizat si am facut niste poze dragute.

Daca vreti sa faceti astfel de reguli pentru copiii vostri si v-au placut cele facute de mine puteti sa imi lasati adresa de mail, iar eu am sa va trimit fisierele editabile. Putem sa si discutam despre acele reguli. Nu uitati sa vorbiti cu copiii vostri despre aceste reguli si sa stabiliti impreuna ce se intampla daca nu sunt respectate. Succes!

5 comments
 1. Ion Giscan
  Ion Giscan
  May 19, 2020 at 10:01 PM

  Buna ziua. Foarte dragute. Va rog sa imi trimiteti si mie editabilele. Avem un strengar de 7 ani care umple casa de jucarii si nu numai… 😁Multumesc.

  Reply
  • Loredana
   Loredana • Post Author •
   May 20, 2020 at 3:39 PM

   Ne bucuram ca ati apreciat ideea noastra. V-am trimis pe mail fisele in format editabil. Speram sa va fie de ajutor si asteptam feedback-ul dumneavoastra.

   Reply
 2. Mihaela
  Mihaela
  June 7, 2020 at 8:50 AM

  O idee foarte buna! Cu siguranța și noua ne-ar fi de mare ajutor astfel de mesaje. Așa ca dacă ne puteți trimite mesajele in format editabil, as fi recunoscătoare!

  Reply
  • Loredana
   Loredana • Post Author •
   June 9, 2020 at 4:11 PM

   V-am trimis documentele. Ne bucuram ca ati apreciat ideea. Succes si asteptam feedback :).

   Reply
 3. Tatiana Socaciu
  Tatiana Socaciu
  April 16, 2021 at 9:23 PM

  Foarte simpatice mesaje! Sunt pline de culoare si te indeamna vrei, nu vrei sa respecti regulile. 🙂 Mai exista vreo sansa sa imi transmiteti si mie in format editabil cele prezentate in articol ? Va multumesc frumos!

  Reply
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *