Ce-am gasit al meu sa fie

Va este cunoscuta aceasta expresie? Ei bine, copiii nostri aplica de multe ori acelasi principiu atunci cand sunt la joaca sau intr-o vizita. Sigur ca nu folosesc expresia aceasta insa principiul este acelasi: am gasit o jucarie, imi place, o iau acasa.

Am sa va povestesc o intamplare ca sa vedeti la ce ma refer. Acesta este un exemplu de “ASA NU”.
Eram in parc cu Maya (avea 2 ani jumate). Ea avea o masinuta de plastic pe care te puteai urca si plimba. A dat cateva ture si apoi a abandonat-o langa un copac deoarece gasise niste pietricele interesante. Un baietel de aproximativ 5 ani se apropie de mine, se uita lung si apoi inhata masinuta. In incercarea mea de discutie constructiva cu un copil ii spun:
– Este important sa ceri voie daca vrei sa te joci cu ceva ce nu iti apartine. Masinuta aceasta este a fetitei mele. Ea acum se joaca cu altceva asa ca o poti imprumuta pentru putin timp.
Tin sa precizez ca in tot acest timp mamica asista la discutie. Vine si momentul in care Maya isi cauta masinuta. Ii explic ca i-am imprumutat-o unui baietel deoarece ea se juca cu altceva si mergem sa o luam inapoi. Acum incepe “distractia”:
– Eu (stand la niveul baietelului impreuna cu Maya): Sper ca te-ai distrat cu masinuta. Acum Maya o vrea inapoi. Daca ne mai intalnim in parc promitem sa mai impartim si alte jucarii cu tine.
– Copilul: Nu o dau. Este jucaria mea. Pleaca!!!!!! ( mari urlete si tipete).
– Eu: Inteleg ca esti suparat insa masinuta nu este a ta. Ti-am imprumutat-o pentru putin timp si acum e momentul sa o dai inapoi.
Mamica asista fara vreo urma de implicare. Copilul tipa in continuare si spunea ca nu da masinuta. Eu imi dadeam toate examenele de parenting si de rabdare cu acest baietel. Inspiram, expiram si numaram in gand ca sa ma calmez. Nimic nu a functionat. Eram pregatita sa o iau cu forta cand…s-a intamplat ceva: Maya s-a apropiat de masinuta ei si a primit un mare pumn in piept de la baietel.
Gata….am deasit starea zen. L-am prins de mana ca sa blochez o alta lovitura care venea spre Maya si cu cealalta mana efectiv i-am smuls masinuta de sub el. I-am explicat ca nu este ok ce a facut pentru ca pe Maya a durut-o.
Se ridica agale mamica baietelului si imi spune:
– Hai ca exagerezi. Ce s-a intamplat asa grav? Si nu inteleg de ce imi atingi copilul. Nu ai habar sa inveti copilul sa imparta jucariile. Si apropo…nici nu a lovit-o. Exagerezi doar.
I-am mai explicat si ei si am plecat cu un gust amar.

Dragi parinti, este important sa ii invatati pe micutii vostri ca o jucarie “gasita” in parc nu este a lor. Este important sa le explicati ca, daca vor sa se joace cu jucariile altor copii, trebuie sa ceara voie. La fel de important este sa le explicam ca nu este obligatoriu sa isi imparta jucariile daca ei nu isi doresc asta. Eu mereu i-am povestit Mayei despre cat de frumos este sa imparti jucariile si sa te joci impreuna cu alti copii cu ele insa i-am reamintit ca poate face acest lucru doar daca isi doreste. Daca copilul nu vorbeste este important sa aplicati in continuare regulile acestea insa vorbind voi in locul lui. Ei va vor lua drept exemplu si vor aplica ulterior tot ce au invatat de la voi.

Dragi parinti, pe langa situatia cu jucariie este important sa ii invatati ca se aplica regula aceasta si atunci cand vor sa traga de bicicletele adultilor, de motociclete parcate, cand vor sa traga de portierele unei masini oprite sau cand vor sa arunce cu pietre in cele care trec pe strada.

photo: http://www.business-laboratory.com/the-sandbox-concept/
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *